Skagentårta med räkor och stenbitsrom!

Vickan har ju varit med på många ställen med sin skagentårta (se här) så när jag meddelade Linda att vi tänkte göra den till midsommar visste hon precis vad jag pratade om och hade tänkt samma på sak 🙂 Jag är barnsligt förtjust i allt vad räkor och lax heter och med lite extra dekoration på toppen så kommer skagentårtan bli en storfavorit i sommar!

Denna är dessutom väldigt lätt att förbereda, ni vet alla trängs ändå ganska mycket i köket när det är kalas. Både lök och citron kan man exempelvis skiva upp redan i förväg och sedan är resten bara att lägga på….enkelt eller hur? 🙂
 

RECEPT
Botten:
Ca 8 Skivor kavring
100 g Rumstempererat mör

Fyllning:
400 g Handskalade räkor på burk (eller med skal om man önskar skala själv)
4 dl Crème fraiche
1 dl Majonnäs
1 Färskost med pepparrotsmak
1 dl Finhackad dill
1 burk Röd stenbitsrom
½ Finhackad rödlök
4 st Gelatinblad

Garnering:
100 g Handskalade räkor
1 Citron i tunna skivor
1 burk Röd stenbitsrom
100 g Gravad lax
Dill

1) Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt.
2) Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
3) Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, lax, citronskivor och dillkvistar.

Annonser
Galleri | Det här inlägget postades i Enkelt, Favoriter, Fisk och skaldjur, Högtider och andra festligheter, Tårtor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skagentårta med räkor och stenbitsrom!

  1. Ping: Midsommar!! | Mat och vardagsliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s